Sadnica Gavez – Symphytum officinale

Šifra: n/a Kategorija: Oznake: ,

Gavez je višegodišnja biljka poznata po svojim ljekovitim svojstvima i svestranosti u vrtlarenju. Ova biljka ima dugi korijen koji prodire duboko u tlo i čini je izuzetno otpornom i prilagodljivom.

Gavez je poznat po svojoj sposobnosti da potiče zacjeljivanje rana i ožiljaka, što ga čini popularnim izborom među travarima i ljubiteljima prirodne medicine. Njegovi listovi su veliki, dlakavi i rasprostranjeni na izbojcima, što ga čini prepoznatljivim i lako uočljivim. U proljeće, gavez proizvodi prekrasne cvjetove koji mogu biti bijeli, ljubičasti ili plavi, ovisno o sorti.

Gavez preferira umjereno toplu klimu i dobro će uspijevati u temperaturama između 15°C i 25°C. Također je otporan na hladnije temperature i može preživjeti i u hladnijim regijama. Ova biljka voli obilje sunčeve svjetlosti, ali će tolerirati i blago zasjenjena područja. Na mjestima koja dobivaju najmanje 4 do 6 sati sunca dnevno, gavez će razviti snažne stabljike i bujno lišće.

Visina rasta gaveza može doseći od 60 do 120 centimetara, ovisno o uvjetima uzgoja i sorti. Njegovi izdanci su uspravni i čvrsti, stvarajući gusti grm koji izgleda impresivno u vrtu. Gavez je poznat po svojoj brzoj brzini rasta, što ga čini idealnim izborom za vrtlare koji žele brzo stvaranje zelene oaze u svom vrtu.

Količina zalijevanja: Gavez preferira umjereno vlažno tlo. Redovito zalijevanje tijekom prvih mjeseci nakon sadnje pomoći će uspostavljanju snažnih korijena, ali nakon toga zahtijeva manje zalijevanje. Važno je osigurati dobru drenažu kako biste spriječili zadržavanje viška vode oko korijenja, jer pretjerano vlažno tlo može dovesti do truljenja korijena.

Tlo: Gavez preferira dobro drenirano tlo koje je bogato hranjivim tvarima. Također će dobro uspijevati u tlu s blago kiselom pH vrijednosti.

Gavez se može uzgajati kao samostalna biljka u vrtu ili kao dio ljekovitog biljnog vrta. Ova svestrana biljka može biti korisna u liječenju raznih tegoba, kao što su upale mišića i zglobova, modrice, opekline, i druge površinske rane. Također je cijenjen u prirodnoj kozmetici zbog svojih hidratantnih i umirujućih svojstava.

Uz sve svoje ljekovite i vrtlarske prednosti, gavez će zasigurno biti vrijedan dodatak vašem vrtu. Dodajte ovu izvanrednu biljku u svoj vrt i uživajte u njenim mnogobrojnim blagodatima. Neka gavez postane vaša omiljena biljka i korisni saveznik u ljekovitim i dekorativnim aspektima vašeg vrta.

Besplatna dostava iznad 65€
Dostava u roku 48h
Besplatno preuzimanje u poslovnici
Shopping Cart
Scroll to Top