Sadnica Gorki pelin – Artemisia absinthium

Šifra: n/a Kategorija: Oznake: ,

biljka koja ima dugu povijest korištenja u tradicionalnoj medicini, ali i u pripremi posebnog pića koje je steklo svojevrsnu slavu u umjetničkim i kulturnim krugovima. Ova zanimljiva biljka ima svoje mjesto u vrtovima širom svijeta zbog svoje ljekovite vrijednosti i karakterističnog izgleda.

Gorki pelin preferira suptropsku i umjerenu klimu, te se najbolje razvija u toplim ljetima. Ova biljka voli obilje sunčeve svjetlosti i najbolje će uspijevati na mjestima koja dobivaju najmanje 6 do 8 sati sunca dnevno. Na takvim mjestima, gorki pelin će stvarati guste grmove s intenzivnim mirisom i sivkasto-zelenim, dlakavim listovima.

Visina rasta gorkog pelina može doseći od 30 do 120 centimetara, ovisno o uvjetima uzgoja. Njegovi izdanci su uspravni i prekriveni finim, srebrnastim dlačicama koje daju biljci poseban izgled. Tijekom ljeta, gorki pelin proizvodi sitne, neupadljive cvjetove žute boje, ali njegova ljepota leži u atraktivnom izgledu lišća.

Brzina rasta gorkog pelina je umjerena do brza, ovisno o uvjetima uzgoja i njezi. Ova biljka je višegodišnja, što znači da će se vraćati iz godine u godinu i pružati vam obilje svojih ljekovitih svojstava.

Količina zalijevanja: Gorki pelin preferira sušnije uvjete i dobro podnosi sušu. Redovito zalijevanje tijekom prvih mjeseci nakon sadnje pomoći će uspostavljanju snažnih korijena, ali nakon toga zahtijeva minimalno zalijevanje. Važno je osigurati dobru drenažu kako biste spriječili zadržavanje viška vode oko korijenja.

Tlo: Gorki pelin preferira dobro drenirano tlo koje nije previše vlažno. Također, dobro će uspijevati u vrtnom tlu ili loncu s kvalitetnim supstratom.

Održavanje: Gorki pelin zahtijeva minimalno održavanje. Redovito uklanjanje izblijedjelih cvjetova potiče produženu proizvodnju lišća, a često branje listova potiče razvoj nove vegetacije.

Koristi: Gorki pelin ima dugu povijest upotrebe u tradicionalnoj medicini. Njegovi listovi i cvjetovi koriste se za pripremu čaja koji se koristi za smirivanje probavnih problema i poticanje apetita. Također, gorki pelin se koristi u pripremi specifičnog alkoholnog pića pod nazivom absint, koje je bilo popularno među umjetnicima i piscima u 19. i 20. stoljeću.

Besplatna dostava iznad 65€
Dostava u roku 48h
Besplatno preuzimanje u poslovnici
Shopping Cart
Scroll to Top