Sadnica Izop – Hyssopus officinalis

Šifra: n/a Kategorija: Oznake: ,

Izop je šarmantna i aromatična biljka koja će oplemeniti vaš vrt svojim izgledom i mirisom. Ova fascinantna biljka ima dugu povijest upotrebe u kulinarstvu, ljekovite svrhe i kao ukrasna biljka, a njezini uvjeti uzgoja čine je popularnim izborom među vrtlarima i ljubiteljima biljaka.

Temperatura i uvjeti uzgoja: Izop preferira tople i sunčane klimatske uvjete. Najbolje uspijeva na mjestima s puno sunčeve svjetlosti, a dobro podnosi i sušne uvjete. Ova biljka preferira dobro drenirano tlo kako bi se izbjeglo zadržavanje viška vode oko korijenja. Izop se također dobro prilagođava različitim tipovima tla, uključujući pjeskovita, ilovasta i kamenita tla.

Visina rasta: Izop obično doseže visinu od 30 do 60 centimetara, ovisno o uvjetima uzgoja i brizi koju mu pružate. Njegovi uspravni izdanci i sitni cvjetovi čine ga atraktivnom biljkom za sadnju u cvjetnim gredicama, rubnjacima ili kao živa ograda.

Brzina rasta: Ova biljka ima umjerenu brzinu rasta, što znači da će se postupno razvijati i širiti. Nakon sadnje, izop će postupno rasti u bujan i gust grm koji će oplemeniti vaš vrt svojim mirisom i ljepotom.

Količina zalijevanja: Izop preferira sušnije uvjete i dobro podnosi sušu. Zalijevajte ga umjereno, osiguravajući dobru drenažu kako biste spriječili zadržavanje viška vode oko korijenja. Izbjegavajte pretjerano zalijevanje kako biste spriječili truljenje korijenja.

Količina sunca: Izop voli obilje sunčeve svjetlosti i najbolje će rasti na mjestima koja dobivaju najmanje 6 do 8 sati sunca dnevno. Na takvim mjestima, izop će proizvesti obilje mirisnih cvjetova koji će privući pčele i leptire i obogatiti vaš vrt raznolikom biodiverzitetu.

Korisne osobine i upotreba: Izop je poznat po svom snažnom i osvježavajućem mirisu koji ima blago gorki okus. Njegovi listovi i cvjetovi često se koriste u kulinarstvu za pripremu ukusnih jela, juha i čajeva. Također, izop ima i ljekovita svojstva te se tradicionalno koristi za ublažavanje probavnih smetnji, olakšavanje kašlja i prehlade te kao prirodni antiseptik.

Besplatna dostava iznad 65€
Dostava u roku 48h
Besplatno preuzimanje u poslovnici
Shopping Cart
Scroll to Top