Sadnica Ljupčac – Levisticum officinale

Šifra: n/a Kategorija: Oznake: ,

Biljka koja će vas oduševiti svojim jedinstvenim izgledom i blago ljekovitim svojstvima. Ova višegodišnja biljka, također se koristi u kulinarstvu i tradicionalnoj medicini već stoljećima. Ljupčac je nezaobilazan u vrtovima zbog svog bogatog mirisa i okusa koji obogaćuje mnoga jela, a uz to će privući leptire i pčele svojim prekrasnim cvjetovima.

Ljupčac preferira umjereno toplu klimu, no dobro će uspijevati i u hladnijim područjima. Ova biljka voli obilje sunčeve svjetlosti, ali će tolerirati i blago zasjenjena mjesta. Na takvim mjestima, ljupčac će razviti snažne i robustne grmove s velikim, sjajnozelenim listovima i privlačnim cvjetovima u obliku kišobrana.

Visina rasta ljupčaca obično doseže od 100 do 150 centimetara, ovisno o uvjetima uzgoja. Njegovi izdanci su uspravni i prekriveni velikim, perasto razdijeljenim listovima koji imaju sličnost s listovima celera. Cvjetovi ljupčaca su sitni i žuti, te se nalaze u gustim cvatovima na vrhu stabljike.

Brzina rasta ljupčaca je umjerena, što znači da će se postupno razvijati i širiti. Ljupčac je trajnica, što znači da će se vratiti iz godine u godinu i pružati vam obilje svojih aromatičnih listova i cvjetova.

Količina zalijevanja: Ljupčac preferira redovito zalijevanje kako bi održao vlažnost tla. No, važno je izbjegavati prekomjerno zalijevanje, jer ljupčac preferira umjereno vlažno tlo. Dobro je provjeriti vlagu tla prije zalijevanja kako biste osigurali da ne dođe do prelijevanja.

Tlo: Ljupčac preferira dobro drenirano tlo koje je bogato hranjivim tvarima. Također će dobro uspijevati u tlu s neutralnom pH vrijednošću.

Održavanje: Ljupčac je prilično jednostavan za održavanje. Redovito uklanjanje izblijedjelih cvjetova i žutih listova potiče produženu cvatnju i održava biljku urednom. Također, obrezivanje stabljika nakon cvatnje potiče razvoj novih izdanaka.

Količina sunca: Ljupčac voli obilje sunčeve svjetlosti i najbolje će napredovati na mjestima koja dobivaju najmanje 6 do 8 sati sunca dnevno. Na takvim mjestima, ljupčac će proizvesti obilje svojih atraktivnih cvjetova i privući leptire i pčele u vaš vrt.

Besplatna dostava iznad 65€
Dostava u roku 48h
Besplatno preuzimanje u poslovnici
Shopping Cart
Scroll to Top