Sadnica Matičnjak – Melissa officinalis

Šifra: n/a Kategorija: Oznake: ,

Matičnjak je biljka koja će vas osvojiti svojim blagim mirisom i ljekovitim svojstvima. Ova višegodišnja biljka ima bogatu povijest upotrebe u tradicionalnoj medicini i kulinarskoj primjeni.

Matičnjak je poznat po svojem osvježavajućem mirisu koji podsjeća na limun, a upravo zato je dobio ime “Melissa”, što u grčkom jeziku znači “pčela”. Pčele su izrazito privučene cvjetovima matičnjaka i često se mogu vidjeti kako posjećuju ove mirisne biljke. Osim što je omiljena među pčelama, matičnjak je također cijenjen među ljudima zbog svojih brojnih ljekovitih svojstava.

Matičnjak preferira umjereno toplu klimu i dobro će uspijevati u temperaturama između 18°C i 24°C. Također je otporan na hladnije temperature i može preživjeti i u hladnijim regijama. Ova biljka voli obilje sunčeve svjetlosti, ali će tolerirati i blago zasjenjena područja. Na mjestima koja dobivaju najmanje 4 do 6 sati sunca dnevno, matičnjak će razviti snažne stabljike i obilje lišća.

Visina rasta matičnjaka može doseći od 30 do 60 centimetara, ovisno o uvjetima uzgoja i sorti. Njegovi izdanci su uspravni i čvrsti, stvarajući gusti grm koji izgleda impresivno u vrtu. Matičnjak ima umjereno brzu brzinu rasta, što ga čini idealnim izborom za vrtlare koji žele brzo stvaranje zelene oaze u svom vrtu.

Količina zalijevanja: Matičnjak preferira umjereno vlažno tlo. Redovito zalijevanje tijekom prvih mjeseci nakon sadnje pomoći će uspostavljanju snažnih korijena, ali nakon toga zahtijeva manje zalijevanje. Važno je osigurati dobru drenažu kako biste spriječili zadržavanje viška vode oko korijenja, jer pretjerano vlažno tlo može dovesti do truljenja korijena.

Tlo: Matičnjak preferira dobro drenirano tlo koje je bogato hranjivim tvarima. Također će dobro uspijevati u tlu s blago kiselom pH vrijednosti.

Matičnjak ima širok spektar primjena u tradicionalnoj medicini. Njegovi listovi i cvjetovi koriste se za pripremu osvježavajućeg čaja koji djeluje smirujuće na živčani sustav i pomaže u smanjenju stresa i tjeskobe. Također se koristi za ublažavanje probavnih problema, kao što su nadutost i grčevi. Osim svojih ljekovitih svojstava, matičnjak se koristi i kao dodatak jelima i pićima zbog svog osvježavajućeg okusa limuna.

Besplatna dostava iznad 65€
Dostava u roku 48h
Besplatno preuzimanje u poslovnici
Shopping Cart
Scroll to Top