Sadnica Mažuran – Origanum majorana

Šifra: n/a Kategorija: Oznake: ,

Mažuran je biljka koja će vas osvojiti svojim bogatim mirisom i okusom, a uz to je i vrlo korisna u kulinarstvu i tradicionalnoj medicini. Ova biljka ima dugogodišnju povijest korištenja diljem svijeta zbog svojih ljekovitih svojstava i bogatog okusa.

Mažuran preferira toplu i sunčanu klimu te će najbolje uspijevati u temperaturama između 20°C i 30°C. Ova biljka preferira blagu klimu, no može podnijeti i nešto hladnije temperature, ali će joj biti potrebna zaštita od jakih mrazeva. Mažuran ima kompaktni rast i može doseći visinu od 30 do 60 centimetara, ovisno o uvjetima uzgoja i gustoći sadnje. Brzina rasta ove biljke je umjerena, a redovito podrezivanje potaknut će njezin zdravi rast i obilno listanje.

Količina zalijevanja: Mažuran preferira umjereno zalijevanje. Tlo bi trebalo biti vlažno, ali ne natopljeno, kako bi se izbjeglo truljenje korijenja. Važno je zalijevati ga kada je tlo gotovo suho na dodir. Osim toga, dobra drenaža tla pomoći će u očuvanju zdravlja korijenja i sprječavanju zadržavanja viška vode.

Tlo: Mažuran preferira dobro drenirano tlo koje je bogato hranjivim tvarima. Također će dobro uspijevati u tlu s blago kiselom pH vrijednosti. Uzgajajte ga na sunčanim mjestima ili na mjestima koja dobivaju djelomičnu sjenu tijekom dana kako bi se osiguralo optimalno rastu i razvoju.

Mažuran je poznat po svom jedinstvenom mirisu i okusu, koji podsjećaju na citrusno bilje i papar. Ova biljka je neizostavan sastojak u raznim jelima, posebno u mediteranskoj kuhinji. Njegovo aromatično lišće koristi se za začinjavanje jela od mesa, ribe, povrća, umaka, juha, salata i raznih specijaliteta. Osim toga, mažuran ima ljekovita svojstva, a tradicionalno se koristi za smirivanje probavnih smetnji, poboljšanje apetita i olakšavanje disanja.

Besplatna dostava iznad 65€
Dostava u roku 48h
Besplatno preuzimanje u poslovnici
Shopping Cart
Scroll to Top