Sadnica Obični vratić – Tanacetum vulgare

Šifra: n/a Kategorija: Oznake: ,

Ova svestrana i ljekovita biljka je prava vrijednost za vaš vrt, a uz to je i vrlo privlačna za oči svojim atraktivnim izgledom.

Obični vratić preferira različite uvjete uzgoja i prilagođava se različitim klimatskim uvjetima. Ona može rasti na različitim vrstama tla, uključujući pjeskovito, ilovasto i kamenito tlo, a dobro podnosi i sušne uvjete. Ipak, najbolje će napredovati na dobro dreniranom tlu, kako bi se spriječilo zadržavanje vode oko korijena.

Visina rasta običnog vratića može doseći od 60 do 90 centimetara, ovisno o sorti i uvjetima uzgoja. Njeni stabljike su uspravne i razgranate, a njeni sitni cvjetovi nalikuju na male bijele zvjezdice. Ova biljka ima umjerenu brzinu rasta i brzo će se razviti u bujan grm koji će obogatiti vaš vrt.

Količina zalijevanja ovisi o uvjetima u kojima raste obični vratić. U sušnijim uvjetima potrebno ga je zalijevati umjereno kako bi se održala vlaga u tlu. U umjerenijim klimama, obično nije potrebno intenzivno zalijevanje jer ova biljka dobro podnosi sušu.

Obični vratić voli obilje sunčeve svjetlosti i najbolje će napredovati na mjestima koja dobivaju najmanje 6 do 8 sati sunca dnevno. Na takvim mjestima, obični vratić će proizvesti obilje svijetložutih cvjetova koji će privući pčele, leptire i druge korisne kukce.

Osim svoje dekorativne vrijednosti, obični vratić ima i mnoge korisne osobine. Njegovi listovi i cvjetovi bogati su eteričnim uljima koja imaju antiseptička i antibakterijska svojstva. Ova biljka tradicionalno se koristi za ublažavanje probavnih smetnji, za umirujuće čajeve, te kao repelent za insekte. Također, obični vratić je privlačan izbor za vrtlarstvo jer odbija štetnike i pomaže u održavanju ravnoteže u ekosustavu vašeg vrta.

Besplatna dostava iznad 65€
Dostava u roku 48h
Besplatno preuzimanje u poslovnici
Shopping Cart
Scroll to Top