Sadnica Stolisnik – Achillea millefolium

Šifra: n/a Kategorija: Oznake: ,

Stolisnik je višegodišnja biljka koja ima dugu povijest upotrebe u tradicionalnoj medicini i vrtlarenju diljem svijeta. Ova biljka ima mnoge ljekovite i kozmetičke svrhe te je također cijenjena zbog svoje ljepote i dekorativnosti.

Stolisnik je poznat po svojim delikatnim, sitnim listovima koji podsjećaju na perje, zbog čega je dobio naziv “millefolium”, što znači tisuću listova. Njegovi listovi su bogati eteričnim uljima koja mu daju karakterističan miris i okus. Stolisnik također ima cvatove koji mogu biti bijeli, žuti, roza ili ljubičasti, ovisno o sorti, što ga čini privlačnim dodatkom u vrt.

Stolisnik je prilagodljiva biljka koja preferira umjereno toplu klimu. Najbolje uspijeva u temperaturama između 18°C i 24°C, ali može preživjeti i u hladnijim regijama. Ova biljka voli obilje sunčeve svjetlosti, ali će tolerirati i djelomičnu sjenu. Na mjestima koja dobivaju najmanje 6 do 8 sati sunca dnevno, stolisnik će razviti snažne i razgranate stabljike te obilje cvjetova.

Visina rasta stolisnika može doseći od 30 do 60 centimetara, ovisno o uvjetima uzgoja i sorti. Njegovi izdanci su uspravni i čvrsti, stvarajući gusti i kompaktni grm koji izgleda impresivno u vrtu. Cvatovi stolisnika privlače pčele, leptire i druge korisne kukce u vaš vrt, što može pomoći u oprašivanju drugih biljaka i povećati biološku raznolikost.

Brzina rasta stolisnika je umjerena, a ova biljka je prilično otporna na bolesti i štetnike. Redovito uklanjanje izblijedjelih cvjetova i suhog lišća potiče produženo cvjetanje i održava biljku urednom.

Količina zalijevanja: Stolisnik preferira umjereno vlažno tlo. Redovito zalijevanje tijekom prvih mjeseci nakon sadnje pomoći će uspostavljanju snažnih korijena, ali nakon toga zahtijeva manje zalijevanje. Važno je osigurati dobru drenažu kako biste spriječili zadržavanje viška vode oko korijenja.

Tlo: Stolisnik preferira dobro drenirano tlo koje je bogato hranjivim tvarima. Također će dobro uspijevati u tlu s neutralnim pH vrijednostima.

Stolisnik ima mnoge ljekovite svojstva i koristi se u tradicionalnoj medicini za liječenje različitih zdravstvenih problema, kao što su probavni poremećaji, upale, prehlade i druge tegobe. Osim toga, stolisnik je poznat po svojim antimikrobnim i adstrigentnim svojstvima, što ga čini korisnim sastojkom u prirodnoj kozmetici i proizvodima za njegu kože. Uz sve svoje ljepotu i korisnost, stolisnik će zasigurno biti vrijedan dodatak vašem vrtu. Oplemenite svoj vrt s ovom izuzetnom biljkom i uživajte u njenim mnogobrojnim blagodatima.

Besplatna dostava iznad 65€
Dostava u roku 48h
Besplatno preuzimanje u poslovnici
Shopping Cart
Scroll to Top