Sadnica Vlasac – Allium schoenoprasum ‘Staro’

Šifra: n/a Kategorija: Oznake: ,

Vlasac staro je klasična i iznimno korisna biljka koja će dodati jednostavnu eleganciju i bogatstvo okusa u vaš vrt i kuhinju. Ova vremenski provjerena biljka ima dugu povijest korištenja u kulinarstvu i ljekovite svrhe, a njegova upotreba seže unatrag tisućama godina. Vlasac staro je omiljeni izbor među vrtlarima i kuharima zbog svoje prilagodljivosti i ukusnih svojstava.

Temperatura i uvjeti uzgoja: Vlasac staro preferira umjereno tople klime i dobro uspijeva na suncu ili u djelomičnoj sjeni. Ova biljka može podnijeti različite vrste tla, ali najbolje će napredovati u dobro dreniranom tlu koje nije previše vlažno. Zalijevajte vlasac umjereno, osiguravajući da tlo ostane vlažno, ali ne natopljeno, kako biste spriječili truljenje korijena.

Visina rasta vlasca starog obično doseže oko 20 do 30 centimetara, što ga čini idealnim za sadnju u cvjetnim gredicama, lončanicama ili kao rubnik. Njegovi uspravni stabljike i svijetli cvjetovi čine ga atraktivnim i dekorativnim dodatkom za vaš vrt.

Brzina rasta: Ova biljka ima umjerenu brzinu rasta, što znači da će se postupno razvijati i širiti. Nakon sadnje, vlasac staro će se razviti u gusto skupljeni grm koji će obogatiti vaš vrt svojim okusima i mirisom.

Količina zalijevanja: Vlasac staro preferira sušnije uvjete i dobro podnosi sušu. Zalijevajte ga umjereno, osiguravajući dobru drenažu kako biste spriječili zadržavanje viška vode oko korijenja. Izbjegavajte pretjerano zalijevanje kako biste spriječili truljenje korijena.

Količina sunca: Vlasac staro voli obilje sunčeve svjetlosti i najbolje će napredovati na mjestima koja dobivaju najmanje 6 do 8 sati sunca dnevno. Na takvim mjestima, vlasac će proizvesti obilje svijetlih i sočnih listova koji će unijeti osvježavajući okus u vaše kulinarske kreacije.

Korisne osobine i upotreba: Vlasac staro je poznat po svojem svježem, blago ljutom okusu koji podsjeća na luk i češnjak. Njegovi svijetli zeleni listovi često se koriste u kulinarstvu za pripremu raznih jela, salata, juha, umaka i vrhnja, dodajući im jedinstvenu aromu i okus. Također, listovi vlasca su bogati vitaminima i mineralima, te se smatraju izvrsnim izvorom antioksidanata.

Osim svoje kulinarstke vrijednosti, vlasac staro ima i ljekovita svojstva. Tradicionalno se koristi za poticanje probave, jačanje imuniteta i ublažavanje prehlada i kašlja.

Besplatna dostava iznad 65€
Dostava u roku 48h
Besplatno preuzimanje u poslovnici
Shopping Cart
Scroll to Top